Solitud en la tercera edat 2019

tercera edat

S’entén com a tercera edat o senectut a l’etapa que va després del venciment o l’edat adulta. L’edat a la qual comença varia en cada persona, ja que l’edat cronològica i l’edat biològica poden no coincidir. És a dir, l’estat físic de la persona pot correspondre al d’una persona més jove o més gran respecte als anys de vida que té. Normalment, s’estableix a partir dels 65 anys en endavant, encara que aquesta xifra legal varia depenent del país.

tercera edat


Un dels problemes més comuns que es poden presentar en aquesta etapa és el de la solitud. Es tracta d’un tema preocupant que guanya terreny en els nostres dies, degut en gran part als canvis que ha experimentat la nostra societat en les últimes dècades. Si bé hem experimentat avenços molt importants, també hi ha hagut ombres i aquesta és una d’elles. No obstant això, es tracta d’un problema que és possible revertir i en el qual s’està posant el focus cada vegada més.

Les necessitats emocionals de les persones – tercera edat

Les persones tenim necessitats emocionals i afectives. En el cas de la gent gran, l’estima i el reconeixement són de les més importants. Necessita saber-se valuoses per a l’entorn proper i la societat. No obstant això, amb la gradual pèrdua de la família (o el seu allunyament) i de les amistats al final poden acabar soles. Aquesta situació els provoca una tristesa i amargor que pot acabar en depressió i que, en qualsevol dels casos, acaba notant-se en la salut física.


Els motius perquè es doni aquesta situació són molt variats i, per desgràcia, també molt comuns. La pèrdua de la parella és un dels més importants, però hi ha més. És possible que es produeixi un allunyament de les amistats pel simple fet de presentar algun grau de dependència que faci a la persona gran tenir dificultats per veure-les. Les pors i inseguretats típics d’aquesta etapa són un altre factor, així com possibles malalties cròniques.


En resum, els motius pels quals una persona pot patir solitud en la tercera edat són variats i actuen en conjunt. Això no obstant, com a societat recau el deure de lluitar contra aquesta situació.

https://www.aramis.ad/

148 respostes

Els comentaris estàn tancats.